Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Ο όρος ''Μεσογειακή Διατροφή'' πηγάζει από τις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας κατά την χρονική περίοδο του 1960.

Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλά μία δίαιτα, αλλά τρόπος ζωής.

Αποδίδεται σχηματικά με την μορφή πυραμίδας για να αποτυπώσει ποια τρόφιμα αλλά και σε ποιες ποσότητες θα πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση προκειμένου κανείς να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή.

Συγκεκριμένα:

  • Συστήνεται η καθημερινή σωματική άσκηση.
  • Η βάση της διατροφής μας είναι υδατάνθρακες, με έμφαση στους σύνθετους. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών, οσπρίων και ψωμιού, κυρίως μη επεξεργασμένων.
  • Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή. Δίνεται έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα.
  • Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Εβδομαδιαία μπορούν να καταναλώνονται τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γλυκά.
  • Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλώνεται 1-2 φορές το μήνα. Η κατανάλωση αιθανόλης (κυρίως κόκκινου κρασιού) επιτρέπεται καθημερινά αλλά με μέτρο.
  • Δίνεται έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση με λήψη νερού.

Πλέον έχει αποδειχθεί έπειτα από επιστημονικές μελέτες πως η Μεσογειακή Διατροφή προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου ενώ έχει επισημανθεί και ο ρόλος της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση λόγω των διατροφικών συστατικών της και συμβάλλει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password