ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε όλους τους αρχαίους λαούς. Πάντα θεωρήθηκαν σαν η έκφραση της γενναιοδωρίας της μητέρας Φύσης, καθώς και η έκφραση της ομορφιάς.

Τα φυτά μας προσφέρουν τροφή, οξυγόνο, άρωμα, ομορφιά και γενικότερα υγεία σε όλα τα επίπεδα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές τους ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε μιλήσει αρκετά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.Οι Κινέζοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι αναγνώριζαν επίσης την αξία τους.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης, αυτές οι απόψεις ξεχάστηκαν ή περιφρονήθηκαν. Είναι γνωστό βέβαια ότι πολλά φάρμακα χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα φυτά. Το ίδιο γίνεται με τα καλλυντικά και τα αρώματα. Στην εποχή μας οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται ξανά γι’ αυτά τα θέματα, στην προσπάθειά τους να ζήσουν πιο φυσικά. Έτσι, η βοτανοθεραπεία, η αρωματοθεραπεία ή η θεραπεία με τα ανθοϊάματα αρχίζουν να κερδίζουν ξανά έδαφος.

Τα θεραπευτικά φυτά πρέπει να συλλέγονται τη στιγμή που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους, στιγμή κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί στο μέγιστο οι ευεργετικές ιδιότητές τους. Αν συλλέξουμε το φυτό πριν ή μετά την κατάλληλη στιγμή, δεν είναι δυνατόν να πάρουμε απ’ αυτό τις θεραπευτικές ιδιότητές του στον επιθυμητό βαθμό.

Πολύ γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για τη συλλογή των φυτών είναι πριν την καρποφορία.

Πολλά από τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα όχι μόνο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Τα εντυπωσιακά οφέλη των βοτάνων

Τα οφέλη των βοτάνων είναι πολυάριθμα, είτε προορίζονται για μπαχαρικά, είτε για φαρμακευτική χρήση, ως θεραπευτικά βότανα, δηλαδή, σε διάφορες παθήσεις. Τα αποτελέσματα τους είναι ευεργετικά για τον οργανισμό και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε αυτά, μιλάμε σίγουρα για 100% αγνά, βιολογικά φυτά, που παρέχει η φύση στον άνθρωπο.

Τα βότανα παρέχουν εντυπωσιακά οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην νοητική υγεία. Από τα πιο σημαντικά είναι η τόνωση της ψυχικής υγείας, η προστασία από τον καρκίνο, η καταπολέμηση των φλεγμονών κ.α. Επιπλέον, τα αρωματικά φυτά είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων κ.α.

Δίκταμο : Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.

Τσάι του βουνού : Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες προσφέρουν προστασία και αντιμετώπιση σε παθήσεις όπως, δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Λεβάντα : Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό.

Δενδρολίβανος : Τονωτικό βότανο με πολλές δράσεις και χρήσεις είτε σαν αφέψημα, είτε σαν άρτυμα στη μαγειρική.

Φασκόμηλο : Γνωστό από την αρχαιότητα ως ''Το Ελληνικό τσάι'' χάρη στον ευεργετικό ήλιο της Ελλάδος που είναι ακριβώς ότι χρειάζεται το φυτό για να αναπτυχθεί.

Χαμομήλι : Χαμομήλι, ένα αρωματικό φυτό με εμφάνιση μαργαρίτας και γεύση μήλου, εξ’ ου και το όνομα του, που προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά «μήλο χαμαί» που σημαίνει ''μήλο της γης’'.

Κραίταγος : Ο κράταιγος είναι σπουδαίο φαρμακευτικό βότανο, γιατί δρα στο κυκλοφορικό σύστημα και ισχυροποιεί την καρδιά.

Δυόσμος : Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου και των κολικών του νεφρού, της ναυτίας, του λόξιγκα.

Άγριο μύρτιλο : Οι καρποί μύρτιλου του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες, που συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου, όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Άγριο τριαντάφυλλο : Ο καρπός της άγριας τριανταφυλλιάς ενισχύει τον οργανισμό και του παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C με αποτέλεσμα να θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, να τον τονώνει και να τον προστατεύει από αίσθημα εξάντλησης και κόπωσης.

Δάφνη : Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική καθώς και στην παρασκευή αφεψημάτων.

Θυμάρι : Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του θυμαριού χρησιμοποιούνται σήμερα, είτε ως άρτυμα σε διάφορα φαγητά είτε στην φαρμακευτική.

Μαντζουράνα : Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται για διάφορα πεπτικά προβλήματα όπως ανορεξία, ασθένεια του ήπατος, πέτρες στη χολή, εντερικά αέρια και κράμπες στο στομάχι.

Ρίγανη : Η Ελληνική ρίγανη είναι ένα έντονα αρωματικό και πικάντικο βότανο, κύριο συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας και έχει ιαματικές και τονωτικές ιδιότητες, που την καθιστούν ένα ευεργετικό ρόφημα.

Τίλιο : Τα άνθη τίλιου χρησιμοποιούνται σε ηρεμιστικά μίγματα και σε καταπραϋντικές λοσιόν και στους καρπούς του αποδίδονται πολλές ωφέλιμες ιδιότητες.

Είναι εντυπωσιακά τα οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμός μας, σωματικά, ψυχικά αλλά και νοητικά με την κατανάλωση των βοτάνων και των αρωματικών φυτών. Ενσωματώστε τα στην καθημερινή διατροφή σας και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν.

Πηγή: ypaithros.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού