ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Το κρασί εδώ και αιώνες αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στη μεσογειακή διατροφή.

Συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα των μεσογειακών λαών και σπάνια λείπει από τραπέζι γιορτής και συνεστίασης, ενώ ο υγειοπραατευτικός του ρόλος και κυρίως η συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, θεωρείται δεδομένη Το κρασί παράγεται από το σταφύλι στο οποίο και οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι ένα φυσικό προϊόν, προερχόμενο από ζύμωση και περιέχει πολύτιμα συστατικά, χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι θετικές επιδράσεις του κρασιού έγκειται κυρίως στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνα του από διάφορες μολύνσεις. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απότι στο λευκό κρασί. Γιαυτό και οι ευεργετικές ιδιότητες αφορούν κυρίως την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν από τον οργανισμό τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στον μηχανισμό της γήρανσης και στη γένεση του καρκίνου. Επίσης , οι πολυφαινόλες δρουν προστατευτικά για της καρδιά μας αποτρέποντας την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας όπου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση εμφράγματος.

Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης την πολύτιμη ουσία ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επιτρέπει την εξασφάλιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ασκώντας και καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης το κρασί περιέχει βιταμίνες, μέταλλα , αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, φαινολικές ενώσεις, ένζυμα και πλήθος άλλων συστατικών. Το κρασί είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Επομένως, η ορθή κατανάλωση κρασιού, η οποία προκύπτει από την διεθνώς αναγνωρισμένη μεσογειακή διατροφή, αναφέρει ότι η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1-2 ποτηράκια την ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση κρασιού, ποσότητα δηλαδή μεγαλύτερη από 4-5 ποτηράκια την ημέρα, μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά και οδηγώντας στην δημιουργία ορισμένων μορφών καρκίνου, αλκοολισμού και παχυσαρκίας.

Πηγή: healthia.gr foodbites.eu

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού