ΜΕΛΙ, ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

Ο θησαυρός των μελισσών, ένα φυσικό φάρμακο με χίλιες αρετές, είναι το πιο καθαρό γλυκαντικό της φύσης που δεν χρειάζεται καμία βιομηχανική επεξεργασία.

Αποτελεί σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.

Είναι πλούσιο σε γλυκόζη και φρουκτόζη, ενώ περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αμινοξέα, διάφορα ένζυμα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και νερό.

Δικαιολογημένα λοιπόν, τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης.

Χάρη στα θρεπτικά δραστικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας, αναζωογόνησης και τόνωσης του οργανισμού.

Το μέλι, το οποίο περιέχει πάνω από 180 μοναδικές ενώσεις, το παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών και σε αυτό βρίσκονται στοιχεία όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδή, τα ένζυμα οξειδάση, γλυκόζη και καταλάση, οργανικά οξέα και αμινοξέα, καθώς και πρωτεΐνες.

Ελληνικό μέλι και διατροφικά οφέλη.

Το Ελληνικό μέλι κατέχει ξεχωριστή θέση στη Μεσογειακή Διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, καθώς είναι πιο πυκνό και πιο πλούσιο σε αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά.

Είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, την φυσικότητα του, για το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και γενικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Σε αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας κλιματικές συνθήκες, καθώς και η πλούσια και ποιοτική μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κρητικό θυμαρίσιο μέλι, το οποίο διαθέτει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ συνίσταται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμωδών, πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, ενώ περιέχει και βόριο.

Ο ανεκτίμητος θησαυρός της ελληνικής φύσης, το μέλι, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του του οργανισμού μας καθώς έχει αποδειχτεί ότι τον οφελεί ποικιλοτρόπως.

Λόγοι να εντάξουμε το μέλι στην διατροφή μας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας

Περιέχει υδατάνθρακες (γλυκόζη, φρουκτόζη), που παρέχουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν τη μνήμη.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, καθώς ανταγωνίζεται τα βακτήρια και δρα επουλωτικά σε τυχούσες πληγές των βλεννογόνων, ενώ φαίνεται πως καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, με αποτέλεσμα να φροντίζει την υγεία του εντέρου.

Συμβάλλει στην εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία

Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Η αντιβακτηριδιακή και επουλωτική δράση του το καθιστά πολύτιμη προστασία κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Τα μεταλλικά άλατα που περιέχει μειώνουν την οξύτητα του στομάχου.

Το μέλι διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων

Οι επουλωτικές και αναπλαστικές του ιδιότητες, το καθιστούν βασικό συστατικό σε καλλυντικές κρέμες με άριστα αποτελέσματα.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του βήχα

Χάρη στις αντισηπτικές και μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα.

Ρυθμίζει την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης και την κατακράτηση νερού στους ιστούς αποκαθιστώντας έτσι τον ελαττωματικό μεταβολισμό και την παχυσαρκία.

Προϊόντα με βάση το μέλι

Εκτός από το μέλι που οπωσδήποτε αποτελεί το βασικό προϊόν ενός μελισσιού, υπάρχουν κι άλλα προϊόντα που μπορούν να συλλεχθούν παράλληλα. Ο βασιλικός πολτός και η γύρη, τροφές πλούσιες σε θρεπτική αξία, όπως και η πρόπολη ή το κερί χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών καθώς και στην διατροφή του ανθρώπου.

Κερί ή κηρήθρα μέλισσας

Οφέλη για την υγεία του οργανισμού.

  • Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Δρα υποστηρικτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.
  • Προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις. Η κηρήθρα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ορισμένα βακτήρια και μύκητες.
  • Μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ήπατος. Η κηρήθρα μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο υγιές ήπαρ.

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν μελισσών που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ως συμπλήρωμα υγείας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού.

  • Ο βασιλικός πολτός διεγείρει το μεταβολισμό και τονώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γι’ αυτό και θεωρείται πολύτιμος για τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, έχει αναζωογονητική δράση, οπότε είναι σημαντικός σε περίοδο ανάρρωσης, καθότι πλούσιος σε παντοθενικό οξύ και ουσίες που διεγείρουν τη λειτουργία των εσωτερικών αδένων και κυρίως των επινεφριδίων.
  • Η πιο σημαντική όμως δράση του είναι αυτή που αφορά στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης, επιτρέποντας την αποκατάσταση του μυϊκού τόνου και χαρίζοντας μεγαλύτερη αντοχή στην καθημερινή σωματική και πνευματική καταπόνηση.
  • Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος και για τους καρδιοπαθείς, καθότι βελτιώνει την οξυγόνωση του καρδιακού μυός, σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση και ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ σε περίοδο αδιαθεσίας, αποκαθιστά την όρεξη.
  • Ενδείκνυται και για όσους υποφέρουν από καταθλιπτικές ή αγχώδεις διαταραχές, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ακετυλχολίνη, τρυπτοφάνη και βιταμίνες της ομάδας Β.

Γύρη μελισσών

Η γύρη μελισσών θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

Λόγοι να εντάξουμε την γύρη στην διατροφή μας.

  • Χαρίζει ενέργεια. Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος.
  • Βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα.
  • Καταπολεμάει τις αλλεργίες.
  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
  • Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Προστατεύει τον προστάτη.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Πρόπολη μελισσών

Η πρόπολη συγκεντρώνει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (όπως οι Α, Β, και Ε), καθώς και βιοφλαβονοειδή στα οποία και έχει αποδοθεί η αντι-ιική δράση της.

Οφέλη στον οργανισμό από την χρήση πρόπολης.

  • Συμβάλλει στην ανακούφιση των οιδημάτων και των μυϊκών πόνων.
  • Θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό, καθώς εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.
  • Συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ιώσεων του κρυολογήματος.
  • Έχει ανοσοδιεγερτική δράση καθώς ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση στις λοιμώξεις.
  • Τονώνει τους μηχανισμούς επανόρθωσης και αναδόμησης του δέρματος χάρη στις επουλωτικές της ιδιότητες.

Το μέλι στην κοσμηματολογία

Από τις πιο αρχαίες τροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, το μέλι εκτός από βρώση έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και στην κοσμητολογία.

Με το πολύπλοκο σύμπλεγμα δραστικών στοιχείων που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Επίσης, το μέλι λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα, διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των οστών.

Πηγή: thehealthycook.gr healthia.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού