ΟΣΠΡΙΑ: ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Όσπρια ονομάζονται οι αποξηραμένοι καρποί μιας ολόκληρης κατηγορίας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια των Χενδρωπών.

Αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και είναι γνωστά για τις πολλές ευεργετικές τους ιδιότητες. Βρίσκονται στην βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας μαζί με τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις πατάτες.

Τα όσπρια έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης.Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος,ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη στην υγεία καθώς έχουν ελάχιστα λίπη και καθόλου χοληστερόλη.

Επίσης περιέχουν:

  • Λυσίνη, που είναι ένα ουσιαστικό αμινοξύ
  • Πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινόλες
  • Ανθεκτικό άμυλο, που μαζί με τις φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

Λόγοι να εντάξεις τα όσπρια στην διατροφή σου.

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών: Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την λειτουργία των κυττάρων και την ανάπτυξη των μυών

Άριστη πηγή φυτικών ινών: Με αυτό το τρόπο επιδρούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Πολλές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση φυτικών ινών με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Συμβάλλουν επομένως στην καλή ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα.

Σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β: Συμβάλλουν στη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος και προλαμβάνουν τις περιόδους άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψη.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Στα όσπρια βρίσκουμε πληθώρα αντιοξειδωτικών. Ένα από τα κύρια αυτών είναι οι πολυφαινόλες.

Πηγή φυλλικού οξέος: Ο συνδυασμός του φυλλικού οξέως με τις πλούσιες φυτικές ίνες που περιέχουν τα όσπρια, προσφέρει υψηλή προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πηγή πολλών μικροθρεπτικών συστατικών: Τέτοια είναι, ο φώσφορος, το κάλιο και το ασβεστίο.

Πηγή φυτοστερολών: Χάρη σε αυτές οφείλουν την ιδιότητα τους να συμβάλλουν στην μείωση της ολικής και ¨κακής¨ χοληστερόλης. Επίσης σε διάφορες άλλες μελέτες η συχνή κατανάλωση οσπρίων μείωσε ακόμα και τα τριγλυκερίδια των συμμετεχόντων.

Αντιθρεπτικά συστατικά

Η θρεπτική αξία των οσπρίων μειώνεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται αντιθρεπτικά συστατικά και παρεμβαίνουν στην πέψη και στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Τα όσπρια είναι γνωστά για την πρόκληση προβλημάτων στο στομάχι. Άτομα με πεπτικά προβλήματα μπορεί να μην ανέχονται καλά τα όσπρια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα ή άλλα συμπτώματα δυσπεψίας. Οι παρενέργειες των οσπρίων στο στομάχι μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες και ξαφνικά αρχίσετε να τρώτε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αισθανθείτε περισσότερα αέρια από το συνηθισμένο.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταδιακά τα όσπρια στη διατροφή σας. Ξεκινήστε με 2 έως 4 κουταλιές της σούπας φασόλια ή φακές και, στη συνέχεια, αυξήστε την πρόσληψη καθώς προσαρμόζεται το σώμα σας. Πίνετε άφθονο νερό για να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις των οσπρίων στο στομάχι σας.

Τα όσπρια αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής για αυτό και συστήνετε να τα καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Πέρα όμως από τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, τις πολλές επιλογές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες οσπρίων υπάρχει και πληθώρα συνταγών για να τα απολαύσουμε!

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα σας προσφέρουμε μία μεγάλη ποικιλία από Ελληνικά όσπρια, όπως: Φακές Εγκλουβής Λευκάδας, Φασόλια Γίγαντες, Φασόλια Μεγαλόσπερμα, Ρεβύθια και Φάβα.

Πηγή: mednutrition.gr thehealthlab.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού