ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Το παξιμάδι αποτελεί μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν της Ελληνικής διατροφής και είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας Οι βασικοί όμως τύποι παξιμαδιών είναι τρεις και καθορίζονται με βάση τις πρώτες ύλες παρασκευής τους.

Έτσι έχουμε τα κρίθινα παξιμάδια, τα σταρένια και τα σικάλεως.

Βέβαια, αυτοί οι τύποι παξιμαδιών ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης τους υπάρχουν και σε ολικής αλέσεως, όπου περιλαμβάνεται μεγαλύτερη ποσότητα ινών από το δημητριακό που χρησιμοποιείται.

Λόγοι να εντάξουμε τα παξιμάδια στην διατροφή μας

• Καλύτερη πέψη

Το παξιμάδι έχει πιο σκληρή σύσταση από τα υπόλοιπα αρτοπαρασκευάσματα. Συνεπώς, πρέπει να το μασήσουμε περισσότερο για να το καταναλώσουμε και κατά επέκταση χρειάζεται μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.

Στο σάλιο περιέχεται το ένζυμο αμύλαση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες σε μικρότερους πολυσακχαρίτες κατά την διαδικασία της πέψης.

Επομένως, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτο, αφού η πέψη ξεκινάει ήδη κατά τη μάσηση.

• Τόνωση του οργανισμού

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού.

Ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζονται μας προσφέρουν μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών.

Συγκεκριμένα, τα Κρητικά παξιμάδια περιέχουν: Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Χρώμιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Χαλκό, Σελήνιο, Μαγγάνιο.

• Κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Τα παξιμάδια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, η κατανάλωση των οποίων δεν προκαλεί απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης), με αποτέλεσμα τα κρίθινα παξιμάδια να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με τάση υπεργλυκαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη.

• Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Το υψηλό περιεχόμενο των παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Επιπλέον, η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

• Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης τους από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών όπως η εκκολπωμάτωση και οι αιμορροΐδες αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

• Διατροφική πηγή πρωτείνης

Ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι αυτός που λέει ότι τα παξιμάδια δεν περιέχουν πρωτεΐνη.

Τα παξιμάδια όχι μόνο μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνες αλλά αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή πρωτεϊνών.Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη, επιδρά σε ορμονικούς μηχανισμούς κορεσμού.

Συνεπώς, τα παξιμάδια υπερέχουν διατροφικά, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και κατ’ επέκταση προσφέρουν μοναδικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Στο site μας θα βρείτε χειροποίητα παραδοσιακά παξιμάδια, μοναδικης ποιότητας και γεύσης!

Πηγή: thehealthlab.gr mednutrition.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού