ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Η ρακή ή τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης και περιέχει περίπου 37% αλκοόλ. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος.

Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι δηλαδή πολύ δυνατή ρακή σχεδόν σκέτη αλκοόλη. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς, όπου η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία.

Η ρακή λοιπόν, είναι η βασίλισσα των ποτών στην Κρήτη, γιατί εκτός από απολαυστική είναι και εξαιρετικά αγνή, αφού δεν έχει χρωστικές ουσίες και βιομηχανικές αλκοόλες.

Χάρη στον αγνό της χαρακτήρα δεν ευφραίνει μόνο την καρδιά και το πνεύμα, αλλά λέγεται ότι έχει και αγχολυτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες! Επίσης, θεωρείται εξαίρετοχωνευτικό και έχει ακόμη αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό και αποτελεί τη βάση για πολλά “γιατροσόφια”.

Επίσης, χρησιμοποιείται για εντριβές και καταπλάσματα σε κρύωμα ή πιάσιμο.

Ρακόμελο

Το ρακόμελο αποτελείται από κρητική ρακή, μέλι και μυρωδικά.

Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα μέλι και σε συνδυασμό με την μυρωδάτη κανέλα ή το τριαντάφυλλο δημιουργούν ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο.

Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη και γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό.

Επομένως, το ρακόμελο αποτελεί ένα από τα υγιεινότερα ποτά της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού αφού διαθέτει πολύ σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ρακόμελο επίσης λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτει, όταν είναι ζεστή η ρακή απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό, ανοίγει τις αεροφόρους οδούς και βελτιώνει το συνάχι και το κρυολόγημα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση του γιατί μπορεί να αποδώσει μεγάλο ποσό θερμίδων η μεγάλη κατανάλωσή του στον οργανισμό και επιπλέον θα μας συνοδέψει και από ένα δυνατό πονοκέφαλο ή ζάλη.

Ζεστό το χειμώνα, για να μας ανακουφίσει, ή με λίγο πάγο το καλοκαίρι, για τις πιο δροσερές αναμνήσεις μας, το ρακόμελο είναι η ιδανική πρόταση για να κάνουμε κάθε στιγμή μας ξεχωριστή!

Πηγή: healthweb.gr nutritheories.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού