ΧΑΡΟΥΠΙ, ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιά που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο.

Τα χαρούπια (ή αλλιώς ξυλοκέρατα) είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα, ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους μετατρέπεται σε καστανό. Στο εσωτερικό ενός ώριμου καρπού περιέχονται μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα.

Πρόκειται για μία αρχαιοελληνική τροφή που έχει τα χαρακτηριστικά της υπερτροφής. Συνήθως καταναλώνεται μέσα σε παξιμάδια, μπάρες δημητριακών, βουτήματα- μπισκότακριτσίνια ή ως ρόφημα, ενώ μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για τροφές όπως μέλι (χαρουπόμελο) το οποίο προκύπτει βράζοντας το χαρούπι και αλεύρι (χαρουπάλευρο) το οποίο φτιάχνεται αλέθοντας τα χαρούπια.

Η διατροφική αξία του χαρουπιού

Τα διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό, από την κατανάλωση χαρουπιού είναι πολλά και σημαντικά, καθώς πρόκειται για τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπος, το οποίο περιέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το μια «υπερτροφή».

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα επιταχύνοντας διαδικασίες όπως η γήρανση, εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος
  • Αντιδιαβητικές ιδιότητες, παρουσιάζει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Αντιιικές ιδιότητες, οι θρεπτικές ουσίες που περιλαμβάνει το χαρούπι ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να κρατά μακριά τις ιογενείς ασθένειες.
  • Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας.
  • Το χαρούπι περιέχει τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, και έτσι βοηθά στην μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.
  • Το χαρούπι είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα (έχει 60% λιγότερες θερμίδες) και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της.
  • Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο και φώσφορο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Κατάλληλο για άτομα που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

Πηγή: diaitologos.com iatronet.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού