ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

Η τυροκομία είναι η τέχνη με την οποία, διαχρονικά ο άνθρωπος συντηρούσε και συντηρεί ένα από τα πολυτιμότερα τρόφιμα το γάλα. Αποτελεί μία πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, μεγαλοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.

Λίγα λόγια για τα Ελληνικά τυροκομικά

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακραίωνη ιστορία και παράδοση στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας που επικράτησε στην Ελλάδα είναι η αιγοπροβατοτροφία, λόγω των εδαφοκλιματικών συνθήκών που δεν ευνοούσαν την αγελαδοτροφία. Το 75% του εδάφους της καταλαμβάνουν ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με φτωχή βλάστηση, για την εκμετάλλευση των οποίων η εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούσε και αποτελεί την καλύτερη λύση.

Το αιγοπρόβειο γάλα αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της και τουλάχιστον το 85% της παραγωγής της, σε τυριά, προέρχεται από το γάλα αυτό. Κατά συνέπεια τα περισσότερα τυριά παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδος είναι η υψηλή τους ποιότητα και τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους, στα οποία οφείλουν και την καλή τους φήμη. Για την παρασκευή των τυριών αυτών χρησιμοποιείται, σχεδόν αποκλειστικά, πρόβειο και γίδινο γάλα τα οποία διαφέρουν σημαντικά στη σύσταση και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά από το αγελαδινό. Είναι φυσικό και αναμενόμενο κατά συνέπεια και τα τυριά που παρασκευάζονται από τα γάλατα αυτά να είναι διαφορετικά. Πέραν αυτού, οι ιδιόρρυθμες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, οι εκτρεφόμενες φυλές προβάτων, η μεγάλη ποικιλία των ενδημικών φυτών της, οι συνθήκες παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη εμπειρία των ελλήνων τυροκόμων στην αξιοποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος είναι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους.

Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα είναι ότι τα ελληνικά παραδοσιακά τυριά, σχεδόν στο σύνολό τους, παρασκευάζονται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλοι ρυπαντές και υπό την έννοια αυτή αποτελούν βιολογικά προϊόντα.

Διατροφική αξία

Είναι κατανοητό ότι καμία τροφή ή ακόμα, καμία ομάδα τροφών, όταν καταναλώνεται μόνη της, δεν είναι επαρκής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ο συνδυασμός των τροφών είναι απαραίτητος, για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το δεδομένο αυτό συνηγορεί ότι το τυρί, σε συνδυασμό με ψωμί ή με φρούτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα με πολύ σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο.

Τα αιγοπρόβεια τυριά ΠΟΠ (Φέτα, Γραβιέρα Κρήτης & Κεφαλογραβιέρα) χαρακτηρίζονται ως προβιολογικά προϊόντα επειδή παράγονται από γάλα αιγοπροβάτων που διατρέφονται κατά μεγάλο χρονικό διάστημα, με ελεύθερη βόσκηση, και κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ο συνδυασμός των προϊόντων αυτών με βασικά συστατικά στοιχεία της υγιεινής του ανθρώπου, που ευνοούν ισόρροπες λειτουργίες του οργανισμού του, μέσω και των κανόνων και οδηγιών του σύγχρονου μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής, αποτελούν βασικό κριτήριο για την επιλογή των αιγοπρόβειων τυριών ΠΟΠ (φέτα, γραβιέρα Κρήτης & κεφαλογραβιέρα ) ποιμενικής εκμετάλλευσης, ως απαραίτητο διατροφικό προϊόν.

Ανάλογα με την διαδικασία παραγωγής τα τυριά περιέχουν 10 - 30 % πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό τα τυριά έχουν μεγάλη βιολογική αξία και ενδείκνυνται για τη διατροφή κυρίως των παιδιών, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε αμινοξέα από τους ενήλικες. Τα τυριά είναι επίσης άριστη πηγή ασβεστίου. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Το ασβέστιο των τυριών, όπως και του γάλακτος, αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τυροκομικά αναγνωρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και της D και E. Επίσης, τροφοδοτούν τον ανθρώπινο οργανισμό με μέταλλα, όπως, τον φώσφορο και το σίδηρο.

Στο κατάστημα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρητικών και όχι μόνο τυροκομικών, όπως: Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, Γραβιέρα ωριμασμένη σε ελαιόλαδο, Γραβιέρα με θυμάρι, Καπνιστή γραβιέρα, Γραβιέρα με τρούφα, Γραβιέρα με πιπέρι, Γραβιέρα με μπούκοβο, Γραβιέρα με ρίγανη, Γιδοτύρι Κρήτης, Κεφαλοτύρι, Πηχτόγαλο Χανίων, Στάκα, Τυρομάλαμα, Ξηρός ανθότυρος, Ξινομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π, Αιγοπρόβειο φρέσκο βούτυρο.

Πηγή: cheesenet.gr mednutrition.gr

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Έχω ήδη λογαριασμό
Είσοδος Ή Επαναφορά Κωδικού